Cél articllo est ècrit en arpetan supradialèctâl / ORB lârge. Lo blâson panarpetan


La Citât de Diô (en português Cidade de Deus, tant-ben apelâye CDD pèr sos comuniérs) est un quartiér de la Zona cuchient de la vila de Rio de Janèro, u Brèsil qu’at ehtâ construita en 1960 pèr lo govèrno de l’èhtat de Guanabara Carlos Lacerda, dens un projét de retrèvér les favèles d’âtres pârts de la vila.

La Citât de Diô.

En 2002, lo succès du filme Citât de Diô at betâ lo quartiér intensament dens la fâra de la comunicacion, renforcient lo stigmato de comunitâ violenta et danjorosa.

Lo 20 de mârs de 2011, la Citât de Diô at recevu la fama visita de Barack Obama, lo prèsident de les Èhtats-Unis d’Amèrica, acompanyé pèr lo govèrnor de l’èhtat, Sérgio Cabral, et lo mag·istrât de la vila, Eduardo Paes, qu’at botâ lo quartiér mondialament conyèssu. Barack Obama at joyé a la bâla avouéc de menyâts, et at assistâ a de dances, de capoèra et de calço.

Por outro lado, na sua trajetória desde a década de 1980, surgiram no bairro várias associações de moradores, agremiações de samba, agremiações esportivas, grupos de teatro, revistas, cineclubes, igrejas atuantes, grupos de dança e movimentos negros.